Virtuele gemeenschappen

Vandaag is druk geschreven aan Wat is webloggen? op de thesissite. Een van de interessantste ontdekking was de relatie tussen het ontstaan van de eerste weblogs en het denken over virtuele gemeenschappen.
Cover Virtual CommunityDit laatste begrip is voor het eerst uitgewerkt door socioloog en futuroloog Howard Rheingold in zijn boek uit 1994 The Virtual Community. 11 jaar geleden en 5 jaar voor de opkomst van de eerste weblogs voorzag hij “The technology that makes virtual communities possible has the potential to bring enormous leverage to ordinary citizens at relatively little cost–intellectual leverage, social leverage, commercial leverage, and most important, political leverage.

Om te laten zien dat Rheingold zijn tijd ver vooruit was wil ik graag verwijzen naar het interessante boek Oog voor de Toekomst (2004) van Philip Idenburg. Daarin worden 4 scenario’s uitgewerkt voor de Rabobank Groep. In het scenario Zingeving staat de vorming van gemeenschappen (zowel fysieke als virtuele) centraal en het marketing communicatie medium dat in dit scenario wordt toegepast is webloggen!

No comments yet.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by WordPress. Designed by WooThemes